05 april 2022

Elia Group publiceert visienota over de versnelde uitbouw van hybride interconnectoren om de Europese doelstelling te realiseren van 300 GW offshore wind tegen 2050

BRUSSEL – BERLIJN: De oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen zetten het Europese energiedebat op scherp. Een versnelde realisatie van een koolstofarme maatschappij was nooit zo relevant. En toch is er een belangrijk onevenwicht tussen de hoge Europese ambities en de beperkte structurele acties op het terrein. Daarom publiceert Elia Group een visienota over hybride interconnectoren. Door offshore windparken te combineren met onderzeese interconnectoren kan Europa het potentieel aan hernieuwbare energie op de Noordzee en de Baltische Zee optimaal benutten. Tegelijk kunnen ze zorgen voor een betere verdeling van  groene elektronen tussen de Europese lidstaten.

Als de ontwikkeling van offshore windenergie land per land wordt aangepakt en dus op een ongecoördineerde manier verloopt, zal een deel van het Europese offshore windpotentieel onbenut blijven. Europa loopt dan het risico dat de doelstellingen van de Green Deal niet gehaald worden - zowel qua timing als qua volumes.

In het vandaag gepubliceerd visiedocument schetst Elia Group vier focusdomeinen om de ontwikkeling van hybride interconnectoren te versnellen. 

Hybrid Offshore Interconnectors

Vanwanseele Marie-Laure
Perscontact NL Elia Belgiƫ