24 februari 2021

Bouwbedrijf BESIX en netbeheerder Elia willen slimme gebouwen een actieve rol geven in het elektriciteitssysteem

Om de klimaatneutrale samenleving tegen 2050 te realiseren zoals de Europese Green Deal het vraagt, is niet alleen een energietransitie nodig. 

Ook andere sectoren kunnen bijdragen aan de verdere decarbonisering van onze maatschappij. Zoals de komst van elektrische voertuigen op korte termijn voor grote impact zorgt, kondigen zich ook in de bouwsector innovatieve veranderingen aan. Zo zullen gebouwen niet enkel energiezuiniger zijn maar ook energie slimmer. Dankzij flexibel energiemanagement kan het verbruik van gebouwen beter afgestemd worden op de variabele productie van hernieuwbare energie.  De bouwsector ondersteunt zo de energietransitie zonder toe te geven op het comfort. De consument kan tegelijk besparen op zijn energiefactuur.

  • 40% van ons energieverbruik komt van gebouwen
  • Naast een betere energie-efficiëntie zit ook veel potentieel in flexibel energiemanagement 
  • Slimme gebouwen versterken de integratie van hernieuwbare energie 

Om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden, moet de vraag en het aanbod op elk moment gelijk zijn. Door de verwachte toename aan hernieuwbare (en minder voorspelbare) energieproductie en de verdere elektrificatie van onze samenleving, zal die uitdaging in de toekomst een stuk groter worden. Om toch de balans te houden, is er nood aan flexibele balanceringsmiddelen.

Vanwanseele Marie-Laure
Perscontact NL Elia Belgiƫ