29 mei 2020

Laatste offshore windpark succesvol aangesloten op stopcontact in de Noordzee

Met de aansluiting van het windpark Seastar is Elia’s stopcontact op zee nu helemaal compleet. Het schakelplatform op 40 km van de kust bundelt de exportkabels van 4 offshore windparken en brengt de geproduceerde stroom aan land via een gezamenlijk transmissiesysteem.

Het stopcontact op zee of Modular Offshore Grid (MOG) is operationeel sinds september 2019; na een eerste verbinding met het windpark Rentel. Sindsdien zijn drie bijkomende parken aangesloten die nu een voor een opstarten: Northwester2, Mermaid en Seastar.

Offshore wind is onmisbaar voor het behalen van de Belgische klimaatdoelstellingen. Eens alle windparken operationeel zijn (eind 2020), wordt de gemiddelde jaarproductie geschat op 8 TWh. Dit is ca. 10 procent van de totale elektriciteitsvraag in België. Intussen is de federale overheid gestart met de ontwikkeling van een tweede productiezone voor offshore wind. Zo kan het geïnstalleerd vermogen in de Belgische Noordzee tegen 2030 opgetrokken worden van 2,3 GW naar minstens 4 GW.


Vanwanseele Marie-Laure
Perscontact NL Elia Belgiƫ